Zalosno je to sto pored mnogih imena koji su radili na ovom hostu ( Nedeljko, Micko, Nemanja, Gamer Forever) vi ste poceli klince da primate u support i uopste u tim vaseg hostinga. Zar nije to sramota? Nekada je ovde bila ekipa, a danas imamo klince koji su poceli da prosipaju pamet otkricem jedne stvari koje ne znaju koristiti.
Imali smo jedan kratak razgovor, pa moram to da podijelim ovdje i da vas malo nasmijem.
Pitao me je nekada sta mislim o memcache, a na to sam mu odgovorio jko kratko. Ne koristi se tako kako on to koristi, jer takav cache drajver se ne koristi u tu svrhu. Memcache je jedna stvar koja radi na principu single threaded, i samim tim opterecuje cpu. On je koristio za sve memcache (sve podatke) i samim tim to vuce ram, jer cisto da napomenem tom klincu da se sve to shranjuje u RAM, jer to i jeste privremena memorija. Opterecivanjem RAMa dolazi do crasha, down servera i sicno, sto znaci da ce se automatski po tome sve iz RAMa izbrisati i opet ce se morati iz pocetka kesirati, sto znaci nismo nista kvalitetno postigli. Memcache se koristi za neke stvari koje imaju zahtjevan query, ali na kraju vrate manji dio podataka, te samim tim nije potrebno da se stalno izvodi. Za nesto tako nije uopste potrebno, tj zeli to da uvede u ticket system, iz kojeg se dobija ne vise od 10-15 podataka, a query radi na principu join 2-3 tabele najvise. Za nesto tako rekao sam da upotrijebi Redis, jer redis to shranjuje na hdd, ima mogucnost clusteringa i dosta je brzi, a takodje kry moze da sadrzi i do 2gb, dok u memcacheu je do 250.
Postavio sam mu jedno pitanje o rekuzivnoj funkciji, za koju on jos uvijek nije cuo. Prica mi o Al botovima, sa kojima nisam radio, ali vjerovatno bi kao i sve do sada uspio. Nisam ni smio da mu postavim pitanje o drugim stvarima, tipa mongodb ili nodejs, posto za to vjerovatno nije ni cuo.
Ne zelim vise da objasnjavam o tome, jer je glupost o tome pricati, ali neko ko se razumije u ovakve stvari ce se samo nasmijati.

Zelim samo kao stari clan da kazem da je ovo i bruka i sramota, ali nema veze. Mislio sam da ce po odlasku Nedeljka doci tu neko poput njega, ali vi dovodite klince koji ne znaju padeze.

Sa ovim zavrsavam sa ovim forumom i nikda vise necu uci, jer ne zelim da budem jedini od 5 clanova koji prati sve. Sa ovim cybershark ce ostati na jos 4 clana. Nebojsa je od velikog imena napravio pozoriste smijeha, jer je kvalitetne ljude zamjenjivao klincima.
Veliki pozdrav za staru ekipu i zelim da se zna da sam ovdje upoznao par jako dobrih ljudi sa kojima sam u svakodnevnom kontaktu. Uzivajte